Steun is de buffer in de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen, tonen talloze onderzoeken aan. De nieuwste richtlijnen uit 2023 laten er dan ook geen twijfel over bestaan: goede opvang op de werkvloer voorkomt verzuim en verloop. Niet alleen het bedrijfsopvangteam, maar ook de directe collega’s en leidinggevende zijn hierbij van cruciaal belang. Maar wat kun je doen en zeggen, en wat beter niet, om een getroffen collega te ondersteunen?

“Tsja, dit hoort nu eenmaal bij het werk.” “Maar je weet toch dat je nooit in je eentje naar die cliënt moet gaan?” “Als je hier al zoveel last van hebt, ben je dan wel geschikt voor het vak?” Dit is zomaar een greep uit de reacties op de werkvloer als een collega een heftig incident meemaakt. Meestal zijn het goedbedoelde reacties die voortkomen uit het eigen ongemak, maar voor de getroffene voelt het als zout in de wond strooien. Wat kun je dan wél zeggen om een collega te ondersteunen? Direct na een incident is het belangrijk de behoefte van de getroffen medewerker te peilen. Sluit hier (waar mogelijk) op aan. Is de collega niet in meer staat om de dienst af te maken? Kijk dan of je samen met de leidinggevende vervanging en vervoer naar huis kunt regelen. Als de collega over de gebeurtenis wil praten, luister dan vooral. Zo kan de getroffene zelf bepalen hoeveel deze kwijt wil. En een stilte zegt soms meer dan duizend woorden.

“Direct na een incident is het belangrijk de behoefte van de getroffen collega te peilen”

Ook in de periode na het incident is het van belang aandacht te blijven hebben voor de getroffen collega. Vooral de leidinggevende mag hier geen steken laten vallen. “Ik ben er voor de organisatie,” redeneert de getroffene, “en nu heb ik zelf iets meegemaakt. Dus wil ik dat de organisatie er voor mij is.” De werknemer ziet de leidinggevende als de verpersoonlijking van de organisatie. Wat zij zeggen of doen, is dus bepalend voor hoe gesteund de collega zich voelt (zelfs bepalender dan de steun vanuit familie en vrienden, de collega’s, en het bedrijfsopvangteam). Daarom verzorgen wij ook geregeld eendaagse trainingen over traumaopvang speciaal voor leidinggevenden. Klik hier voor meer informatie over deze training.

“Vooral de leidinggevende mag geen steken laten vallen”

In onze trainingen over collegiale opvang en peer support ontvangen cursisten standaard een setje posters met de belangrijkste do’s en dont’s van opvang en ondersteuning. Deze kunnen zij ophangen op plekken waar hulpverleners bij elkaar komen. De posters hebben dezelfde functie als een brandblusapparaat: in een noodsituatie fungeren als geheugensteun bij het bieden van opvang. Goed om te weten: de posters zijn onlangs aangepast volgens de laatste onderzoeken en richtlijnen over traumaopvang. Wil je deze nieuwe posters voor jouw organisatie? Bestel ze hier. Kosten: € 16,90 per set posters excl. 9% btw (met vanaf 10 sets 10% reductie).

De nieuwe richtlijnen 2023 zijn gratis te downloaden via deze link.