De afgelopen 25 jaar hebben we de vraag wel honderden keren gehad: waarom werken jullie in trainingen bijna nooit met acteurs, maar kiezen jullie voor demonstratievideo’s?
Doorgaans blijkt uit evaluaties aan het einde van een training dat cursisten heel tevreden zijn als er met acteurs wordt gewerkt. Tegelijkertijd komt uit onderzoek naar voren dat tevredenheid geen verband heeft met rendement of leerresultaat! Sterker nog, bij het werken met trainingsacteurs is er vaak zelfs een negatief rendement! Dat heeft te maken met de werking van ons geheugen. Wat is er aan de hand?
“Demonstratievideo’s versnellen het leerproces enorm.”
In trainingen met acteurs gaat het meestal zo. De docent legt eerst de theorie uit en vertelt vervolgens hoe een bepaalde vaardigheid uit te voeren: “Nu je weet wat er nodig is, mogen jullie oefenen. Naast me staat een acteur die een getraumatiseerde medewerker speelt (of een klant die heel boos is). Wie van jullie biedt zich aan om nu de vaardigheid te oefenen die in deze cursus centraal staat? De eerste vrijwilliger die zich aanbiedt, oefent. Uiteraard maakt deze fouten. Na de oefening worden de fouten nabesproken. Dan mag een tweede cursist dezelfde oefening doen en proberen het beter te doen. Stel dat de vierde of vijfde cursist de oefening foutloos doet, hebben de cursisten met zijn allen dan van de fouten geleerd?
“Een eigenaardigheid van het geheugen is dat het alle eerste keren heel goed onthoudt”
Helaas! Als een cursist een paar weken later de getrainde vaardigheid in de praktijk brengt, blijkt het gezegde ‘leren van je fouten’ niet op te gaan. De kans is heel groot dat hij dezelfde fouten maakt als de collega-cursist maakte bij de eerste plenaire oefening met de acteur. Ja, ondanks dat deze fouten meteen door de docent werden besproken én gecorrigeerd. Een eigenaardigheid van het geheugen is namelijk dat het alle eerste keren heel goed onthoudt (in het Engels ook wel het primacy-effect genoemd). Daarom herinner je je eerste werkdag nog zo goed, en niet je tweede werkdag. Idem de eerste keer dat je je partner ontmoette,
enzovoorts.
Om deze reden werken wij in trainingen met demonstratievideo’s, waarin eerst getoond wordt hoe het moet. Zo hebben we voor alle onderdelen van een individueel opvanggesprek een of meerdere demonstratievideo’s. In januari 2024 hebben wij ook voor de trainingen over groepsopvang demonstratievideo’s opgenomen. Na het goede voorbeeld te hebben gezien, mogen de cursisten gaan oefenen. Dit versnelt het leerproces enorm. Wij mensen leren van kinds af aan door na te apen. Zo na-apen vergroot ook de kans dat de informatie beklijft.
Interesse in een bijscholingscursus over groepsopvang? Klik hier om direct een offerte aan te vragen.
Wilt u een overzicht van alle 50+ bijscholingsthema’s aanvragen? Mail naar info@buijssen.com.